domingo, 19 de abril de 2015

ELS RISCOS VOLCÀNICS

ELS RISCOS VOLCÀNICS
Els riscos volcànics són un dels tipus de risc natural que causen més danys a la societat actual. Un dels principals motius en són les conseqüències que provoquen. Una erupció volcànica pot arribar a alliberar una erupció volcànica és igual o major a la que té un terratrèmol de grau 6 o 8,5, però així com el terratrèmol l’allibera en un cop sobtat, l’erupció volcànica l’allibera més lentament.
Aquest és un mapa de les zones del planeta on hi ha situats volcans i on és més probable que hi hagin erupcions, els volcans de color verd, resten inactius, en canvi els de color vermell, estan actius:


 

Podem veure que la majoria de volcans estan situats en els límits de les plaques terrestres, per tant vol dir que els volcans són punts on hi han gran risc de que el magma pugi i per tant formin volcans actius, per tant els volcans són punts on el magma del nucli terrestre puja i forma una erupció.
Els volcans són molt perillosos per diferents aspectes, com per exemple :
-       L’explosivitat dels volcans: com més alta sigui la viscositat del magma o la quantitat de gasos volàtils, produeix explosions molt més violentes. També poden incrementar la seva explosivitat altres factors com aigües subterrànies que entrin en contacte amb el magma.
-       Els tipus de productes expulsats: en l’explosió d’un volcà grans trossos de roca són llançats molt lluny, tant que poden arribar fins i tot als 1.000km de distància. Això els converteix en grans projectils que poden arribar a destrossar grans edificis. També poden expulsar gasos molt tòxics com el CO2, el CO, o l’H2S (òxids de sofre), que són capaços de produir un gran nombre de víctimes en poblacions properes a l’erupció.
-       Els lahars: són colades de fang i roca que es congelen a causa d’una erupció o altres factors que rodolen avall el con volcànic, i que poden augmentar la perillositat dels volcans.
-       Les colades de lava: quan el magma és molt fluid i conté pocs gasos  es formen grans colades de lava que arriben com a molt a 30km de distància, però que provoquen molt dany material i cobreixen el terreny de lava.



L’única manera de prevenir aquestes grans catàstrofes naturals és preveient quan hi ha possibilitat de que un volà entri en erupció i evitar-ne víctimes i així evitar grans danys. Tot i així els científics no poden calcular al 100% quan pot haver-hi activitat volcànica, però estudiant certs factors poden obtenir una idea aproximada de quan s’apropa una erupció volcànica. Tot seguit us mostrarem quins són els factors que s’estudien:
-       Si augmenta el moviment sísmic d’un volcà o a prop.
-       Elevacions del terreny associades a l’ascens de magma.
-       Variacions en els camps magnètics, elèctric o del flux tèrmic.
-       Anomalies en el valor de la gravetat que es produeixen quan puja magma cap a la superfície.
-       Fumaroles d’aigües termals per detectar canvis químics relacionats amb l’ascens del magma.

 Seguidament teniu el link d'un vídeo sobre els volcans, les seves erupcions i riscos
https://www.youtube.com/watch?v=xVJ4A3k7BHI

7 comentarios:

  1. Havíeu d'incrustar el vídeo no posar un link

    ResponderEliminar
  2. d'acord gràcies, en quan puguem accedir al compte ho modificarem

    ResponderEliminar
  3. Informació addient, tot i que es ''aburrit'' de llegir, ja que, sembla un copiar i enganxar. Podríeu haver-ho fet més esquemàtic i hagués sigut més visual i fàcil de llegir.
    Falta inserir el vídeo.

    ResponderEliminar
  4. El contingut del text no està malament, però pensem que podríeu haver-ho espaiat més perquè sigui més clar i entenedor. A part, el video no està introduit i les fotos pensem que no són les més adients.

    ResponderEliminar
  5. Manca d'informació i creiem que la que heu publicat aquesta molt carregada. No es pot visualitzar el vídeo ja que només hi ha el link i falta d'imatges ilustraivas.

    ResponderEliminar
  6. El text està ben escrit però el fons del blog desconcentra força i falta la justificació. En comptes de posar un link, afegiu directament el vídeo. Per lo altre, molt bé!

    ResponderEliminar